Firmy zajmujące się dostarczaniem posiłków w ramach cateringu mogą zaoferować dania FODMAP, jest to rodzaj diety, z której zostały wyeliminowane elementy, które mogą być szkodliwe dla zdrowia niektórych osób.
Dieta FODMAP to posiłki, w których przykładowo nie znajdziemy orzechów. Niektóre osoby mają alergię na orzechy, nie mogą ich spożywać, podobnie można ustalić zasady innej diety, która będzie wyłączała spożywanie określonych składników.
Czym jest dieta FOODMAP?
Na początku ważne jest, aby dokładnie poznać zasady diety FODMAP. Zawiera ona listę pokarmów, które mogą powodować dolegliwości u osób z nietolerancją. Należy unikać lub ograniczyć spożycie pokarmów bogatych w takie składniki, jak przykładowo laktoza, fruktoza, sorbitol, oligosacharydy oraz poliole. W celu skutecznego stosowania diety FODMAP warto skonsultować się z dietetykiem specjalizującym się w tym obszarze. Będzie on w stanie dostosować posiłki do indywidualnych potrzeb, uwzględniając ograniczenia i preferencje żywieniowe.
Należy uważnie wybrać firmę dostarczającą jedzenie z dowozem, która oferuje opcje dań dostosowane do indywidualnych potrzeb. Warto poszukać usług firm, które oferują posiłki przygotowane z uwzględnieniem przeciwwskazań żywieniowych, które pozwalają na spersonalizowanie posiłków, tak aby klient mógł wybrać odpowiednie składniki. Dieta pudełkowa może być dostosowana do indywidualnych preferencji smakowych. Można wybierać spośród różnych składników, aby stworzyć zróżnicowane i smaczne posiłki, które spełniają wymagania diety FODMAP.
Dużą zaletą diety pudełkowej jest możliwość otrzymania wszystkich posiłków do domu, do biura. Catering dietetyczny z dostawą na terenie miasta Katowice, również w przypadku innych miast, charakteryzuje się możliwością łatwego dostosowania do indywidualnych wymagań. Może zakładać przykładowo wyeliminowanie mięsa, zmniejszenie ilości spożywanych węglowodanów, co jest dobrym pomysłem w przypadku kiedy chcemy zrzucić zbędne kilogramy. Catering dietetyczny to bardzo wiele propozycji dla osób, które cierpią na alergię żywieniowe, lub też nie lubią pewnych składników w daniach.