Prawdopodobnie widziałeś w telewizji słynnych szefów kuchni przygotowujących pyszne posiłki i żałowałeś, że nie możesz cieszyć się wykwintnymi potrawami.
Dobrą rzeczą jest to, że możesz, jeśli ci się uda. Gotowanie jest jak każda inna czynność; jeśli doskonalisz i rozwijasz swoje umiejętności, możesz być bardzo dobrym kucharzem. Oto kilka świetnych wskazówek kulinarnych, które zna każdy dobry szef kuchni.Gotując dowolny przepis, używaj najlepszych składników, na które możesz sobie pozwolić. Kiedy tylko możesz, posmakuj trochę importowanych serów lub lepszej jakości mięs, abyś mógł zjeść smaczny posiłek w restauracji w domu. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić wrażenia, spróbuj kreatywnie ułożyć posiłek z odrobiną zastanowienia, od czasu do czasu na coś innego.Ugotuj kurczaka z innymi składnikami. Jeśli przygotowujesz danie z kurczaka, które zawiera składnik taki jak cebula, ugotuj nad nimi kurczaka. Naoliwić patelnię i pokroić cebulę w plasterki. Włóż je na patelnię i połóż na nich kurczaka. Soki z kurczaka wsiąkają w cebulę.Aby uzyskać najlepsze przypieczenie i najbardziej chrupiącą skórkę na wszystkim, od ryb, przez mięso, po inne potrawy smażone na patelni, sekretem jest gorąca patelnia. Uzyskanie ładnego brązowego koloru na żywności wymaga patelni, która jest jak najgorętsza, zanim jedzenie dotknie jej powierzchni. Ponieważ najpierw gotuje się zewnętrzna strona żywności, masz tylko jedną szansę na uzyskanie idealnego złotego koloru i chrupiącej konsystencji, więc podgrzej patelnię i olej przez kilka minut wcześniej.Wiele osób podczas gotowania zapomina o odpowiedniej pielęgnacji przypraw, których używa do przyprawiania potraw. Wszystkie przyprawy należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu i nigdy nad piecem. Powodem tego jest to, że przechowywanie przypraw w miejscach, w których jest dużo ciepła, światła lub wilgoci, spowoduje, że stracą swój smak.Do gotowania warzyw warto używać bulionu z kurczaka. Spróbuj ugotować warzywa w bulionie z kurczaka.
Dodaje przyjemnego smaku, a warzywa nie przyklejają się do patelni.
Rosół z kurczaka jest tani jak barszcz i można go kupić w każdym supermarkecie.Jeśli robisz frytki, chcesz, aby były chrupiące na zewnątrz. Sposobem na osiągnięcie tego jest pozostawienie surowych ziemniaków w zimnej wodzie przez co najmniej trzydzieści minut przed włożeniem ich do frytownicy. To da ci tę cudowną złocistą, chrupiącą część zewnętrzną i miękkie wnętrze, które jest preferowane.Możesz zaoszczędzić czas i energię, gotując jednocześnie większe porcje posiłku, a następnie przechowując je w zamrażarce na później. Podziel posiłek na kilka pojemników wielkości porcji i odłóż je. W noc, kiedy nie masz czasu na gotowanie od podstaw, po prostu wyciągnij pojemnik i rozmroź go.Bądź kreatywny, kiedy gotujesz jedzenie. Gotowanie to forma sztuki. Nie powinieneś ograniczać się do zwykłych smaków i kombinacji. Spróbuj dodać różne świeże warzywa zamiast warzyw w puszkach. Używaj odmian, których nie ma w mieszankach warzywnych w puszkach. Wkrótce przekonasz się, że Twoje posiłki mają o wiele więcej smaku.Używaj soli obficie w wodzie używanej do gotowania makaronu. Dodanie soli do wody przed gotowaniem zapewnia, że makaron jest nasycony smakiem. Solenie ugotowanego makaronu nie da takiego samego efektu.Skorzystaj z tych wskazówek jako planu, torującego drogę przed Tobą jako domowym szefem kuchni. Nie przestawaj uczyć się i zdobywać pomysłów na gotowanie, gdziekolwiek możesz. Jeśli raz coś zrobisz i nie wyjdzie dobrze, spróbuj ponownie. Próbuj dalej. Każdy może być wspaniałym kucharzem, jeśli tylko będzie się tego trzymać – nawet ty!